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Dear Mr. Fise:

I am in receipt of your letter dated March 8, 2013 in which you expressed the American Orthotic
and Prosthetic Association’s (AOPA) concerns about statements made by Centers for Medicare
& Medicaid Services (CMS) staff and Jurisdiction B Durable Medical Equipment Medicare
Administrative Contractor (DME MAC) staff regarding the appropriateness of prosthetist’s notes
and their inclusion in the treating physician’s beneficiary records. Specifically, you recount a
conversation with Susan Miller, MD from the CMS Coverage and Analysis Group where she
reportedly confirmed that when prosthetists provide the treating physician with their records,
they become part of the beneficiary’s medical record. CMS agrees that documents provided to
the treating physician and included in the beneficiary’s chart do become part of the “medical
record,” the prosthetist’s notes are but part of the whole medical record and are considered in the
context of documentation made by the treating physician. I believe that there are semantics that
confuse your interpretation of Dr. Miller’s statement that are clarified below.

Section 1862(a)(1)(A) of the Social Security Act requires that Medicare only pay for items or

~ services that are reasonable and necessary. In addition, Section 1833(e) of the Social Security
Act precludes payment unless “there has been furnished such information as may be necessary in
order to determine the amounts due such provider.” Medicare looks to the documentation in the
treating physician’s records as the primary source of information to support that the item or
service is reasonable and necessary. This requirement is described in detail in CMS’ Program
Integrity Manual (Internet Only Manual 100-8). Chapter 5, Section 5.7 explains:

For any DMEPOS item to be covered by Medicare, the patient’s medical record must
contain sufficient documentation of the patient’s medical condition to substantiate the
necessity for the type and quantity of items ordered and for the frequency of use or
replacement (if applicable).

This section goes on to explicitly exclude supplier created records, physician attestation letters,
etc. as being sufficient on their own to justify reimbursement.

If an item requires a CMN or DIF, it is recommended that a copy of the completed CMN
or DIF be kept in the patient’s record. However, neither a physician’s order nor a CMN
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nor a DIF nor a supplier prepared statement nor a physician attestation by itself provides
sufficient documentation of medical necessity, even though it is signed by the treating
physician or supplier. There must be information in the patient’s medical record that
supports the medical necessity for the item and substantiates the answers on the CMN (if
applicable) or DIF (if applicable) or information on a supplier prepared statement or
physician attestation (if applicable). '

In practical application of these requirements, documentation from providers with a vested
financial interest in the outcome of the claim decision is not used as the primary source for
making a reasonable and necessary determination.

The DME MAC medical directors recognize that certified orthotists and prosthetists have a
unique skill set and training necessary in providing care to Medicare beneficiaries. Similarly,
licensed respiratory therapists, registered nurses or physical therapists working for a durable
medical equipment supplier have training and experience that is also important for patient care.
While recognizing the value and quality of the education of these individuals, CMS is also
cognizant of the program vulnerability when relying on the documentation of the supplier (or
supplier’s employee) to make a reasonable and necessary payment determination.

As explained above, there is a historical and statutory basis for Dr. Miller’s “medical record”
statement. While CMS agrees that documents provided to the treating physician and included in
the beneficiary’s chart do become part of the “medical record,” the prosthetist’s notes are but
part of the whole medical record and are considered in the context of documentation made by the
treating physician. We emphasize that while an ordering physician may incorporate a
prosthetist’s documentation into a medical record, these documents are not sufficient by
themselves to establish that an item or service is reasonable and necessary.

I hope you find this explanation useful. Please do not hesitate to contact me if you have
additional questions at George.Mills@cms.hhs.gov.

Sincerely,

Director
Provider Compliance Group



